Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 27 stycznia 2014

KISIEL ŻURAWINOWY


Bardzo lubię desery owocowe. Czasami wygrywają nawet z czekoladą:) A kisiel lubię od dziecka. O tej porze roku pozostają tylko mrożone owoce, ale to zdecydowanie lepsze, niż kisiel w proszku. Latem natomiast można szaleć!

Żurawina to naturalne remedium na zakażenia układu moczowego. Ma także dobroczynne działanie na układ pokarmowy, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, obniża stężenie "złego" cholesterolu, a podwyższa stężenie "dobrego", zapobiega nowotworom i zwalcza wirusa opryszczki. Najlepsza jest świeża lub mrożona, bo suszona zwykle jest konserwowana cukrem.

Aby było naprawdę zdrowo, zamiast cukru użyłam ksylitolu.

Ksylitol ma działanie bakteriobójcze,a także zapobiega rozwojowi bakterii. W organizmie ulega przemianie zupełnie nez udziału insuliny, dlatego nie powoduje cukrzycy. Wygląda i smakuje jak cukier, ale jest jego całkowitym przeciwieństwem. O ile cukier sieje spustoszenie w organizmie, o tyle ksylitol goi i naprawia: wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega degeneracjom i chronicznym chorobom, a nawet opóźnia starzenie się tkanek i całego organizmu. Jest o 40% mniej karoryczny niż cukier i nie powoduje próchnicy zębów.



Składniki:
ok. 30 g mrożonej żurawiny
3 łyżki ksylitolu
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml wody

Wodę zagotować razem z ksylitolem, żurawinę zmiksować i dodać do gotującej się wody. Gotować ok. 3 minut, następnie powoli dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Przy dodawaniu mąki kisiel trzeba cały czas mieszać. Można jeść na gorąco lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz