Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 stycznia 2014

OMLETY BISZKOPTOWE Z OWOCAMI


Uwielbiam śniadania na słodko! W ogóle śniadanie jest najfajniejszym posiłkiem, bo można sobie na wiele pozwolić :)
Dziś mam wersję zimową z mandarynką i gruszką. Ale nie mogę się doczekać na takie omlety z truskawkami lub malinami i jagodami albo borówkami!

Mandarynki zawierają witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6, B12, C, D, E, K, a także składniki mineralne: żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen, kwas foliowy i pantotenowy, kwasy omega 3 i 6, no i oczywiście błonnik. Ponadto są niskokaloryczne.
Dzięki dużej zawartości kwasów organicznych (cytrynowy i jabłkowy), pozbywamy się substancji toksycznych z organizmu. Mandarynki działają zasadotwórczo, dlatego polecane są przy schorzeniach dróg moczowych. Łagodzą także dolegliwości przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby.

 Gruszki zawierają witaminy A, B1,B2, B3 (PP), B6 i C, a także minerały: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, bor i jod. W owocach są kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), błonnik i pektyny. Lepiej jest jeść mniej dojrzałe gruszki. Im dojrzalsze, tym mniej maleje ilość kwasów owocowych i pektyn, a rośnie zawartość cukru.

Gorzka czekolada ma dużo magnezu, niacynę, flawonoidy i teobrominę (działa jak łagodny środek moczopędny). Zawarta w gorzkiej czekoladzie fenylotylamina (endorfina) poprawia nastrój oraz pobudza organizm.

Mąka orkiszowa zawiera witaminy A, E i D, a także kwas krzemowy i linolenowy oraz fitosterole.
Ma więcej białka i błonnika niż zwyczajna mąka pszenna, a aktywność witaminy E jest o 1/3 większa.


Składniki na jeden omlet:
1 jajko
1 łyżka mąki orkiszowej
1 łyżka wody lub mleka
Szczypta soli
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 mandarynki
1/4 gruszki
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: połamaną czekoladę wrzucić do miseczki i umieścić nad gotującą się wodą. Ważne jest, aby miseczka z czekoladą nie dotykała wody. Nie trzeba mieszać w trakcie rozpuszczania czekolady, wystarczy zamieszać już po rozpuszczeniu. Tak przygotowana czekolada jest bardzo gęsta. Można dodać trochę mleka lub wody, przed rozpuszczeniem, aby ją rozrzedzić. 
Żółtko oddzielamy od białka. Do żółtka dodajemy mąkę, odrobinę soli i mieszamy tak, żeby nie było grudek. Do białka dodajemy trochę soli i ubijamy na pianę. W połowie ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną, dzięki temu piana ubija się szybciej i jest sztywniejsza.
Do żółtka rozmieszanego z mąką dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy na patelnię i podsmażamy z obu stron.


Na gotowe omlety kładziemy owoce i polewamy czekoladą.
Można jeść!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz