Szukaj na tym blogu

piątek, 10 stycznia 2014

DORSZ Z RATATOUILLE


No tak, wszyscy już chyba wiedzą, że lubię ryby. Dorsz jest jedną z moich ulubionych. Ryby można robić na tyle sposobów, że aż szkoda nie próbować:)
Na początek, jak zwykle, trochę informacji. O dorszu i papryce już pisałam, dziś tylko o cukinii.

Cukinia zawiera wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz witaminy: B1, B2, PP i C. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Ja lubię w niej też to, że nie robi się całkiem miękka.


Składniki na dwie porcje:
2 filety z dorsza
1 ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
1/2 czerwonej albo zółtej papryki
1/2 cukinii
1 mała cebula
1 marchewka
1 pomidor
12 kawałków suszonych jabłek
Sól
Pieprz
Kurkuma
Ostra papryka (u mnie węgierska)
Lubczyk (najlepiej świeży, ale być suszony)
Tymianek
1 łyżka oleju (u mnie słonecznikowy)

Rybę umyć, zalać sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem pokrojonym w talarki i odstawić na co najmniej godzinę.
Warzywa umyć i pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić marchew. Po 5 minutach dodać cebulę, paprykę i cukinię i smażyć następne 5 minut. Następnie dodać pomidora. Dodać przyprawy wg uznania. Po ok. 3 minutach zakończyć smażenie.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i kładziemy jabłka, po 3 kawałki jako podkładkę pod rybę. Filety z dorsza przekrajamy wzdłuż na pół.Zwijamy w rulonik i układamy na jabłkach. Do środka rulonika wkładamy ratatouille. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz