Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 stycznia 2014

DUSZONY JARMUŻ


Kilka razy jadłam już jarmuż, ale pierwszy raz sama spróbowałam go przyrządzić. I nie zawiodłam się. Wygląda ładnie, jak większość zielonych warzyw, a jak smakuje... :) Miał być sam jarmuż, ale ja rzadko umiem się powstrzymać przed kombinowaniem. Dodałam trochę dyni, trochę papryki... W rezultacie zrobiło się kolorowo:)

Jarmuż to niezwykłe warzywo, śmiało możemy je nazwać "warzywnym supermanem". Ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, Witaminy K, C, E, luteiny, zreaksantyny, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Zawiera sulforafan, który niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka. Jarmuż jest także uznawany za "chemioterapię na talerzu", dzięki przeciwnowotworowemu działaniu sulforafenu właśnie.
Można go jeść na surowo, zmażyć, piec, gotować - np. dodawać do zup, z wyjątkiem kalafiorowej.

Ktoś jeszcze wątpi, że warto jeść jarmuż? Smakuje podobnie jak kapusta włoska, tylko jeszcze szybciej się go przygotowuje.

Dynia to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych: fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez. Zalecana ludziom z miażdżycą, stwardnieniem tętnic, nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadku obrzęków przy niewydolności nerek, serca czy wątroby.
Dynia nieprzypadkowo pojawia się jesienią - ogrzewa nasz organizm od środka, jej jedzenie wskazane jest więc zimą:)


Składniki:
1/2 jarmużu
Mały kawałek dyni - 5x10 cm
1/4 czerwonej lub żółtej papryki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa (świeżo starta)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oleju lub oliwy

Warzywa umyć. Z jarmużu usunąć zgrubiały nerw. Cebulę pokroić w paski, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodać dynię i paprykę pokrojone w kostkę. Po ok. 5 minutach wrzucić liście jarmużu. Doprawić przyprawami i poddusić ok. 5 minut. Dodać ocet balsamiczny i zredukować.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz