Szukaj na tym blogu

piątek, 20 grudnia 2013

DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI


Ryby mogę jeść codziennie, dlatego robię je na różne sposoby. Zwykle kupuję świeże ryby. Dawno znudziły mi się smażone, zwłaszcza w panierce, bo wtedy każda ryba smakuje tak samo. Najchętniej piekę, bo zawsze dobrze smakują. No i mało czasu zajmuje ich przygotowanie.

Dorsz zawiera dużo białka i selenu, jod, który reguluje pracę tarczycy; witaminy z grupy B, witaminę A i C, a także PP (niacynę), która obniża wartość cholesterolu.

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Zawiera także potas, witaminę B6, magnez i ryboflawinę, które obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Z kolei witamina A, C i E oraz flavonoidy opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

W papryce jest dużo witaminy C i B oraz wapnia, potasu, żelaza i magnezu, dzięki czemu wpływa dobrze na nasze samopoczucie, układ nerwowy, a nawet kości i mięśnie; reguluje ciśnienie krwi i chroni przed zwapnieniem naczyń krwionośnych. Papryka zawiera dużo błonnika, dzięki czemu reguluje pracę jelit.
Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Zawiera rutynę, dzięki której jest nieoceniona dla tych, którzy mają kruche naczynia krwionośne.
Papryka zielona zawiera duże ilości kwasu foliowego i witaminy E, która jest nazywaną witaminą młodości i seksapilu.
Papryka żółta także dostarczy witaminy E, ale ważniejsze w niej są luteina i zreoksantyna, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka i zapewnić nam dobre widzenie.

Oliwki są bogate w fosfor, potas i żelazo, a także w witaminy: B, C, E oraz prowitaminę A.


Składniki:
Filet z dorsza - 200 g
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zółtej
6-10 strączków fasolki szparagowej (świeża musi być wcześniej ugotowana na pół twardo w osolonej wodzie lub na parze)
5-6 oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
Pieprz

Rybę i warzywa umyć. Z drobno pokrojonego czosnku , octu (lub soku), soli i pieprzu zrobić zrobić marynatę i posmarować nią rybę, odstawić na co najmniej pół godziny (im dłużej tym lepiej, może być na kilka godzin, ale wtedy rybę trzymamy w lodówce). Paprykę kroimy w paski, oliwki w talarki. Warzywa kładziemy na rybie, wszystko razem wkładamy w rękaw do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni C.
Można podawać z kaszami lub pieczywem. Ja zazwyczaj jem z kaszą jęczmienną mazurską.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz